Balkontafel; van minibar tot therapeutisch toevluchtsoord

Mooi is dat hè, een balkon. Klinkt heel basaal, maar is echt heel speciaal. Iedereen die al eens aan eigen balkontafel de zonsondergang aanschouwde weet het.
Een balkon is een klein buitenvertrek dat je over de wereld uit laat kijken en hoever dat zicht ook reikt, het is vooral die paar vierkante meter op het balkon zelf die ertoe doen. Het mooiste van een balkon is nog wel dat het een stukje buiten is waar je het hele jaar door kunt vertoeven aan een balkontafel. Er is geen enkele andere zitplek die buiten is en tegelijkertijd zo intiem, zo knus. Een frisse neus, dat ene wijntje of whisky dat in het licht van een lantaarn schittert op je balkon klaptafel terwijl jij leunend over de rand, je zonden overdenkt en eigenlijk vooral dronken wordt van het moment. Het is zo een typische plek, dat echt op ons gevoel speelt. De zonsopgang in alle rust in je opnemen met een warm kop koffie terwijl de kinderen nog slapen, maar de vogeltjes niet meer of de zonsondergang bekijken die de romantiek voelbaar maakt. Ik ken de cijfers niet, maar ik schat zo in dat het balkon, zittend aan je de klaptafel van je balkon de hand van je geliefde vasthoudend, de plek is waar mensen voor het eerst tegen elkaar zeggen; “ik hou van jou”…
Wie er eentje heeft weet hoe waardevol het is; een balkontafel. Soms een kleine solide tafel of een hele praktische klaptafel voor het balkon. Het is de klaptafel die van je balkon een buitenbar of dinerruimte maakt. Dankzij dit ogenschijnlijk onschuldig houten balkontafeltje heb jij je handen vrij voor dat intieme moment, hoeft de beneden buurman zich geen zorgen maken dat een omgestoten glas zijn leven bedreigd en kunnen vogeltjes drinken uit het schaaltje dat je er zorgvuldig neerzette terwijl jij ze gadeslaat. De balkontafel biedt een troon voor je uitgekerfde pompoen zo rond Halloween en een toevluchtsoord waar je even af kunt koelen wanneer een discussie te heet oploopt; een therapeutisch terugtrek oord. Je zou er bijna voor pleiten dat een balkon verplicht moet worden gesteld in het bouwbesluit Nederland.
Op je balkon horen een paar planten een lantaarn met kaars of wat mooie sfeervolle buitenverlichting, planten, een bistro setje of tuinbank wanneer het past, maar in ieder geval mag een balkontafel niet ontbreken. Wat is jouw favoriete of typische balkonmoment?
Bekijk alle balkontafels via deze link  https://varitrad.nl/balkon-hangtafel/